Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Δήμος Χαλανδρίου: Πρόγραμμα «Πρόληψης Σακχαρώδη Διαβήτη με ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις».


ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ. 2132023922
www.halandri.gr
Email: press@halandri.gr

Χαλάνδρι 17/09/2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόγραμμα «Πρόληψης Σακχαρώδη Διαβήτη με ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις» στο Δήμο Χαλανδρίου 

Δωρεάν εξετάσεις για Σακχαρώδη Διαβήτη θα πραγματοποιηθούν στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής(Αισχύλου 28, απέναντι από τη ΔΟΥ Χαλανδρίου) του δήμου Χαλανδρίου καθημερινά, από τις 21 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 (εκτός Σαββατοκύριακου) και ώρες από τις 8:00 έως τις 10:00 το πρωί, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρόληψη Σακχαρώδη Διαβήτη με ΔΩΡΕΑΝ Εξετάσεις στον Γενικό Πληθυσμό» που διοργανώνουν το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΕΠ Υγείας) σε 40 Δήμους μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου μέσω της μέτρησης του γενικού πληθυσμού, καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες αυξημένης νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας. Οι μεταβολικές διαταραχές που προκαλούνται από το σακχαρώδη διαβήτη συνδυάζονται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, περιφερικής αρτηριοπάθειας, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, νεφροπάθειας κ.λπ..

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1 στους 20 θανάτους αποδίδεται άμεσα ή έμμεσα στο σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ), ενώ στις ηλικίες 35 έως 65 ετών η αναλογία είναι τουλάχιστον 1 στους 10 θανάτους. Στην Ελλάδα περίπου το 8% του πληθυσμού νοσεί από σακχαρώδη διαβήτη, πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζει στα αρχικά κυρίως στάδια. Αν και ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται μάστιγα των ανεπτυγμένων χωρών είναι ένα νόσημα που σχετίζεται άμεσα με τη φτώχεια και επηρεάζει δυσανάλογα τις χαμηλές κοινωνικοοικονομικά ομάδες και τις μειονότητες.

Αρωγός του προγράμματος είναι τα Φαρμακευτικά Εργαστήρια CANA.

Συντονιστής του προγράμματος στο Δήμο Χαλανδρίου είναι ο κ. Δημήτρης Σάμπαλης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής, Αισχύλου 28 (απέναντι από τη ΔΟΥ Χαλανδρίου), τηλ. 210-6894444.

Γραφείο Τύπου