Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στην σπιρομέτρηση που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Χαλανδρίου

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Αισχύλου 28, Χαλάνδρι
Τηλ. 210 6894444, Fax 210 6894944
e-mail : proliptiki.iatriki@halandri.gr 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Χαλανδρίου, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του, επιχειρεί με το Συμβουλευτικό Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής μια σειρά από εξωστρεφείς δράσεις, με σκοπό αφενός την ανάδειξη του Κέντρου και αφετέρου την προσέγγιση των δημοτών για πρόληψη και ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε σπιρομέτρηση, η οποία έλαβε χώρα στις 30 Μαρτίου στα Δημοτικά Ιατρεία και στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου στα ΚΑΠΗ Κ. Χαλανδρίου και Τούφας, αντίστοιχα.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν σημαντική. Πλήθος ανθρώπων -στην πλειονότητά τους καπνιστές- εξετάστηκαν, με σπιρόμετρο που προσφέρθηκε από φαρμακευτική εταιρεία, συζήτησαν τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους με τους εθελοντές νοσηλευτές και ιατρούς, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία διενήργησαν τις εξετάσεις, γνωμάτευσαν, έδωσαν συμβουλές και παρέπεμψαν όσους διαπιστώθηκαν με πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του προληπτικού ελέγχου από τον ιατρό πνευμονολόγο κ. Βαρδουλάκη:

Εξετάστηκαν συνολικά 160 άτομα (72-42-46 στις τρεις ημέρες, αντίστοιχα), από τα οποία 90 ήταν άνδρες και 70 γυναίκες. Μέσος όρος ηλικίας περίπου 60 ετών. Ποσοστό 90% του συνόλου των εξετασθέντων, δηλαδή 144 άτομα, είναι καπνιστές.

Οι μισοί από αυτούς, 72 άτομα περίπου, χρήζουν θεραπείας, ενώ από τους ίδιους διαγνώστηκαν 16 άτομα, κυρίως άνδρες, που δεν γνώριζαν ότι έχουν υποστεί βλάβη, ώστε να ακολουθήσουν θεραπεία.

Σημειώνουμε ότι αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος και η σημασία της πρόληψης, γιατί όσο πιο γρήγορα αρχίζουμε θεραπεία στα προβλήματα του αναπνευστικού, τόσο καλύτερη είναι η ανταπόκριση και η βελτίωση της υγείας του ασθενούς.

Ευχαριστούμε τους εθελοντές ιατρούς πνευμονολόγους από τα δύο ΠΕΔΥ του Χαλανδρίου κ. Βαρδουλάκη και κ. Λιανό, την πνευμονολόγο κ. Καραβά, το εξειδικευμένο προσωπικό που χειρίστηκε τα διαγνωστικά και τους νοσηλευτές που έκαναν πραγματικότητα αυτήν τη δράση.

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον ιατρό και Δημοτικό σύμβουλο κ. Βαρδουλάκη, που βοήθησε στη διοργάνωση αλλά και στη γνωμάτευση των σπιρομετρήσεων και τις τρεις μέρες ανελλιπώς. Επισυνάπτεται ενημερωτικό του ιδίου για τις βλάβες του αναπνευστικού και τις συνέπειες του καπνίσματος.

Διαβάστε Ε Δ Ω για την Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) από τον Ιατρό - Πνευμονολόγο κ. Θωμά Βαρδουλάκη